Orrefors

Orrefors glasværk blev grundlagt i 1898 på samme sted, hvor man siden 1726 har haft et jernværk. Samme år, som glasværket blev etableret, byggede man en hytte til produktionen af tekniske, medicinske, service og husholdningsglas, så man kunne drage fordel af spilldbrændet og arbejdskraften. Glasset erstattede den mindre rentable jernværksdrift.

I 1913 blev konsul Johan Ekman fra Gøteborg ny ejer af Orrefors glasværk. Han udnævnte Albert Ahlin som chef for glasværket, og nu begyndte en ny æra. I 1914 begyndte Orrefors med krystalproduktion, og ud over slibning efter indkøbte mønstre og prøver producerede man også kunstglas i huset med en ætset dekoration. Den nye ledelse indså dog hurtigt, at det var nødvendigt med kunstnere til virksomheden og hyrede derfor Simon Gate i 1916, og et år senere kom Edward Hald til.

Samme år gjorde Gate og Hald deres første forsøg med figurgraveringer. De eksperimenterede også med den nye innovative gralglas-teknologi, der blev udviklet på Orrefors af glaspustermesteren Knut Bergqvist. Den store succes kom et par år senere ved Gøteborgudstillingen i 1923 og især ved Parisudstilligen i 1925. Det tynde indgraverede glas vakte omverdens beundring, og både Orrefors og kunstnerne selv blev tildelt prisen Grand Prix.