Mortere

Urter og krydderier kan knuses i en morter. Maden smager selvfølgelig endnu bedre, når krydderierne er friskmalet. I denne kategori kan du vælge mellem granitmorter, porcelænsmorter eller en støbejernsmorter. Granit, porcelæn og støbejern er meget hårdt, og det sprækker ikke, hvorfor din morter får en høj modstandsdygtighed over for tryk, stød og deformering.

Man siger, at en morter er det ældste værktøj i køkkenet. En morter bestod oprindeligt kun af to sten, som man stødte mod hinanden, og dermed knuste man objektet. To sten har i årenes løb udviklet sig til en morter, og det er faktisk nemmere at have derhjemme i køkkenet! I 1700-tallet brugte man også en morter som en middagsklokke. Når middagen var klar, stødte man morteren mod underlaget, og så var maden ellers klar!

Du bruger din morter til at knuse de friske krydderier, som du har udvalgt. Når du gør dette, fremdyrkes smagen fra de vidunderlige krydderier, og dermed får retten et ekstra løft. Den største fordel er stadig, at du får præcis de krydderier, som du ønsker! En morter kaldes også en pistil og kommer fra det latinske ord pistillum, der betyder morterstød!

Mortere