Det er absolut muligt at klare de fleste af de ting, du ønsker at bage uden at eje en køkkenmaskine. Men i forhold til at du rører og mikser ting i hånden, så vil en røremaskine næsten 100% sikkert betyde bedre tekstur og konsistens for mange af de ting, som du arbejder med.
Selvom du bager regelmæssigt, så er en røremaskine måske den slags udstyr, som du tror, at du sikkert godt kan leve uden – indtil du har prøvet den. Når du vænner dig til at bruge røremaskinen, så vil tanken om at gå tilbage til at røre alt med håndkraft virke vanvittigt.

En køkkenmaskine kan blive et af de mest spændende køb til dit køkken, som du nogensinde kommer til at foretage dig, især hvis du bager meget. Men det er også en investering, så de fleste ønsker være sikre på, at det er den bedste de vælger.
Det kan være en stor ting bare at tage beslutningen, og det bliver ikke lettere, når du skal vælge en model. For der er meget at vælge imellem, og hvad skal du prioritere højest.
Hvis du vælger klogt, og køber den bedste køkkenmaskine. som du har råd til, kan den være til gavn i årtier, og give dig så meget arbejdsglæde og fantastiske muligheder, at du sikkert undrer dig over, hvordan du tidligere kunne klare dig uden.
Artikel oversigt
- Udvalgte testede røremaskiner og køkkenmaskiner
- KitchenAid Artisan KSM 125
- Sage BEM825 The Bakery Boss
- Kenwood KVL4100S Chef XL
- Røremaskine eller køkkenmaskine?
- Tristar MX-4170
- Ankarsrum Assistent AKM 6230 MW
- Hvor er der forskel på billige og dyre røremaskiner
- Er du kompromisløs bager, så er der to gode muligheder
- 5 ting du skal overveje, før du køber en køkkenmaskine
- Konklusion på test af køkkenmaskiner
Sådan har vi udvalgt de 5 bedst i test røremaskiner
Bagerenogkokken.dk har undersøgt markedet, og fundet frem til fem køkkenmaskiner, der har fået det bedste testresultat i flere forskellige uvildige og professionelle test.
Køkkenmaskiner har forskellige funktioner og forskelligt standard tilbehør.
Vi har valgt de fem røremaskiner ud fra test på hvordan de ælter, pisker og rører. Altså hvor godt de arbejder, når de ælter brød og kagedej. Ensartetheden og hæveevnen er også testet, og det er bedømt, hvor gode maskinerne er til at piske luft i æggehvider.
Vi har også prioriteret at finde fem fantastiske røremaskiner i forskellige prisklasser.
Vi tager forbehold for at det tilbehør, som vi nævner medfølger til de enkelte røremaskiner, da det kan være ændret efter at artiklen er skrevet.
1. KitchenAid Artisan KSM 125 med vippehoved
Det er umuligt at komme uden om KitchenAid Artisan serien, når man kigger på test af køkkenmaskiner. Både i Danmark og i udlandet ligger den ofte nr. 1 i test af køkkenmaskiner, med rosende ord som ”Det er klart den absolut bedste køkkenmaskine, du kan få i forhold til ydeevne, alsidighed og pris.”

Du skal være opmærksom på, at der findes en del forskellige KitchenAid Artisan røremaskiner i forskellige prisklasser. Den vi har valgt, er en god all-round køkkenmaskine, som kan løse de fleste opgaver, især fordi der er virkelig meget forskelligt ekstra tilbehør.
Du skal være opmærksom på, at der findes en del forskellige KitchenAid Artisan røremaskiner i forskellige prisklasser. Den vi har valgt, er en god all-round køkkenmaskine, som kan løse de fleste opgaver, især fordi der er virkelig meget forskelligt ekstra tilbehør.
KitchenAid KSM 125 er en robust og kraftfuld maskine, perfekt til både store og små mængder mad, og som kan klare selv tung dej. Den pisker og rører kager, cookies og cremer med lethed, kan ælte klæbrig brøddej og fremstille pizza dej uden problemer. Her får du en røremaskine til det hele, og den store skål på 4,8 liter kan nemt indeholde op til 1 kg mel og 12 æggehvider.
KitchenAid Artisan KSM 125 er nem at rengøre, og er bygget til at holde. Brugervenligheden er i top, du skal bare vælge mellem de 10 hastigheder, så du får klaret opgaven uden problemer.
Du kan købe hvad ekstra udstyr til KitchenAid Artisan, for eksempel en is-skål, blandevinge, is-tilbehør og keramiske skåle der tåler mikroovn, fryser og ovn.
I 1997 valgte San Francisco Museum of Modern Art KitchenAid køkkenmaskinen som et ikon for amerikansk design. I 100 år har KitchenAid været favoritmærket i køkkenmaskiner, og den er både en effektiv røremaskine og samtidig smuk at se på. Du kan købe den i et stort udvalg af sjove og flotte farver som for eksempel silky pink og espresso.
Om produktet
- Med indbygget lys
- Dual-funktion timer
- Med tandhjul af metal
- Effekt 1200 watt
- Hastighedstrin Variabel
- Kapacitet (liter)3,8
- 4,7 liter
- To skåle, 4,7 liter glasskål, 3,8 liter stålskål
- Inkluderet tilbehør: K-spade med og uden silikone, dejkrog, piskeris
2. Sage BEM825 The Bakery Boss Røremaskine
Røremaskinen med indbygget lys og masser af hastighed. Sage The Bakery Boss røremaskinen er til dig, der virkelig går op i at bage. Du søger det perfekte, og vil ikke gå på kompromis med noget som helst.

Maskinen har masser af variabel hastighed, og et indbygget lys der tænder, når omrøringen starter, så du nemt kan følge med i, hvad der foregår nede i skålen. når du arbejder.
Det er en røremaskine masser af rå power, og tandhjulet er lavet i metal, så der holder i lang tid. Af andre unikke ting kan nævnes en dual-funktion timer, der både kan tælle op og tælle ned.
Du kan købe The Sage The Bakery Boss i flere imponerende farver, for eksempel bronze, så du kan helt sikkert finde en, der passer ind i dit køkken.
Om produktet
- Med indbygget lys
- Dual-funktion timer
- Med tandhjul af metal
- Effekt 1200 watt
- Hastighedstrin Variabel
- Kapacitet (liter)3,8
- 4,7 liter
- To skåle, 4,7 liter glasskål, 3,8 liter stålskål
- Inkluderet tilbehør: K-spade med og uden silikone, dejkrog, piskeris
3. Kenwood KVL4100S Chef XL Køkkenmaskine
Kenwood KVL4100S Chef XL er en stærk køkkenmaskine med en motor på 1200 watt. Den har også en stor kapacitet på 6,7 liter, så køkkenmaskinen klarer langt de fleste opgaver, som du sætter den i gang med.

Den kan håndtere både det hårde køkkenarbejde, så du selv kan spare på kræfterne, og med det medfølgende tilbehør kan du uden problemer ælte rugbrød, en god dej og piske en luftig flødeskum.
Kenwood KVL4100S Chef XL er testvinder hos Forbrugerrådet Tænk. Røremaskinen er let at betjene, og den elektroniske hastighedsknap gør det nemt at regulere hastigheden. Der findes meget ekstra udstyr til køkkenmaskinen, hvis du får behov for det, for eksempel kan du købe en foodprocessor.
Som et ekstra plus er det også en af de mere støjsvage røremaskiner, og du kan bruge tilbehør fra andre Kenwood maskiner til denne model.
Om produktet
- Kapacitet (dej) 2,5 kg.
- Kapacitet (liter) 6,7 liter
- Effekt 1200 watt
- Hastighedstrin Variabel og puls
- Inkluderet tilbehør (aluminium): 1x dejkrog, 1x piskeris, 1x K-pisker
Test af røremaskine eller test af køkkenmaskine?

I artiklen er der test af både røremaskiner og køkkenmaskiner, vi har valgt at bruge de samme ord som producenterne. Men hvad er forskellen?
Faktisk er der ikke rigtig nogen forskel, for begge ord bruges i flæng om stort set det samme produkt: En maskine som især er populær til bagning, fordi du nemt kan ælte både små og store portioner dej uden at bruge for megen tid eller kræfter.
Køkken- / røre-maskinen har en stor skål og udskiftelige dele til æltning og piskning. Den har som standard ingen blade eller knive.
Nogle vil måske forbinde en røremaskine med en håndmixer, men i denne artikel er test af røremaskine det samme som test af køkkenmaskine.
4. Tristar MX-4170 Køkkenmaskine
Tristar er en professionel og robust køkkenmaskine med 4 L skål i rustfrit stål, og den ser oven i købt godt ud på køkkenbordet. Køkkenmaskinen er udstyret med 6 hastigheder og en unik sikkerheds anordning. I testen af køkkenmaskiner fremhæves det, at den er velegnet til luftige blandinger

Det er en røremaskine i den billigere ende af skalaen, som Tænk.dk har testet i slutningen af 2018. Selvom det er en lidt ældre test, har vi valgt at tage den med, fordi Tristar er et godt bud på en effektiv røremaskine, til en overkommelig pris, og den forhandles stadig mange steder.
Det kan være et minus, at tilbehørsdelene ikke tåler opvaskemaskine, men i forhold til hvor meget røremaskine du får for pengene, så er det næsten en mindre detalje, som du bare skal være opmærksom på.
Om produktet
- Skålstørrelse: 4 liter
- Effekt: 600 watt
- Let at gøre ren
- Indikatorlys og sikkerhedslås
- Impulsfunktion
- Antal hastigheder: 6 variable hastigheder
- Inkluderet tilbehør: Fladt piskeris, piskeris, dejkrog
- Anti-slip-fødder.
5. Ankarsrum Assistent AKM 6230 MW Røremaskine
Den ultimative røremaskine til hjemmebagt rugbrød! Ankarsrum Assistent er testvinder flere steder, blandt andet i Politikens test af køkkenmaskiner. Den er specielt velegnet til at blande og ælte.

Den ligner lidt en mini-kopi de store gammeldags røremaskiner til professionel brug. Men tag ikke fejl, Ankarsrum Assistent er helt på niveau med andre gode røremaskiner, og så er den en af markedets mest støjsvage modeller, hvilke også nævnes i Politikens test.
Ankarsrum Assistent skiller sig ud fra andre røremaskiner, fordi det er selve skålen, der roterer, og tilbehøret monteres på en metalarm i skålen. Det har den fordel, at maskinen bruger sine kræfter på at røre.
Køkkenmaskinen er svensk, og som et kuriosum kan nævnes, at under 2. verdenskrig blev maskinen så populær, at der var en ventetid på tre år for at erhverve sig en Ankarsrum Assistent.
Den har en fastmonteret dejskraber, der sørger for at dejen ikke klæber til skålens sider, og ælter og blander lige fantastisk hver gang. Den store skål på 7 liter er helt åben i toppen, så du nemt kan tilsætte flere ingredienser under omrøring.
Om produktet
- Skålstørrelse: 7 liter
- Fast dej kapacitet 5 kg.
- Flydende dej kapacitet 1,5 kg.
- Hastighed: Trinløs
- Effekt: 1.500 watt
- Inkluderet tilbehør: Dejkrog, dejrulle, dejskraber, dejkniv, dobbelt piskeris, Mørdejsælter (3,5 liters plastikskål)
Hvor er der forskel på billige og dyre røremaskiner
Noget som du også bør overveje, når du vælger en køkkenmaskine, det er, hvad der påvirker prisforskellen på de billige og de dyre røremaskiner.
Her er et par funktioner, hvor der kan være en stor forskel, alt efter hvilken røremaskine du vælger.
Betyder watt noget?

Jo mere power, jo mere kan du bruge køkkenmaskine til – eller hvad? Det burde jo være logisk, og mange vil sikkert vælge at købe en røremaskine med så mange watt som muligt, især hvis du arbejder med meget tung eller tør dej.
Men det er ikke helt så enkelt. Hvis du kigger på den populære KitchenAid Artisan, så har røremaskinen kun en effekt watt på 300.
Uden at blive for teknisk, så kan en induktionsmotor med fast hastighed og af høj kvalitet, drevet af et sæt gear i samme høje kvalitet, bruge 300 watt meget mere effektivt, og i en længere periode, end en billig højhastigheds motor.
Så du kan altså ikke bare vælge efter antal watt!
Langsom-Start funktion

Enhver anstændig køkkenmaskine bør have denne indstilling. Det betyder dybest set, at motoren roterer langsomt op de første sekunder, så ingredienserne ikke flyver ind i luften, og skabe en sky af mel, og splatter ud på dine vægge!
Hvor blander røremaskinen fra?

En billig model blander ofte kun fra midten, hvorimod en model i en højere prisklasse normalt har en spiral eller roterende funktion, der dækker et bredt blande-område, og kommer tættere på siden af skålen. Denne metode blander naturligvis bedre, og trækker i indholdet, så mindre skrabning bliver nødvendig.
Hastighedsindstillinger

Generelt kan man sige jo flere, jo bedre. Fordi flere indstillinger af hastighed, giver dig mulighed for at løse alle opgaver, som for eksempel piskning af creme ved højere hastighed og æltning dej ved lavere hastighed.
En række hastighedsindstillinger er helt afgørende, hvis du er seriøs omkring din bagning. Seks hastigheder er normalt nok til at løse disse opgaver, medmindre motoren er så kraftig, kan den kan komme igennem næsten alt i ethvert gear.
- Langsom hastighed til at ælte og folde.
- Let blande hastighed til for eksempel muffins.
- Piske/banke hastighed til smør, sukker og tung dej.
- Piske/lufte hastighed til fløde, æggehvider og marengs.
Skål kapacitet og materiale

De fleste køkkenmaskiner findes med en skål i enten rustfri stål eller glas.
Begge dele har helt sikkert deres fordele. Skåle i rustfrit stål er gode til at piske æggehvider i, mens glasskåle gør det nemt at kontrollere, at ingredienserne er helt blandet sammen.
Skåle i rustfrit stål er ekstremt holdbare, og bør holde lige så længe som køkkenmaskinen. Glas- og plastik-skåle kan være svære at udskifte, hvis du ødelægger dem.
Hvis du planlægger at bruge røremaskinen meget, kan det være en stor fordel, at der er mulighed for at købe en ekstra skål, hvis du laver to-trins opskrifter, så du ikke behøver at skrabe og skylle mellem hvert trin.
Metal eller plastik.
Dyrere røremaskiner vil også være produceret af mere holdbare dele, og ofte er alle dele konstrueret i metal, hvilket gør maskinen mere holdbar
Får røremaskinen blandet det hele i en stor skål?

Nogle billigere maskiner har en stor skål, men du skal være sikker på, at den også blander indholdet ordentligt. Kig grundigt på fladpiskeriset og piskeriset. Hvis skålen kan indeholde 7 l, og toppen af risene kun når halvvejs op i skålen, så er den ægte kapacitet i skålen på omkring 3,5 l. Det er især vigtigt, hvis du ofte arbejder med masser af mel.
Sugekop fødder

Når din køkkenmaskine kører på fuld power, kan den ryste og rokke rundt på bordet, hvis den ikke står ordentligt fast. Gode sugekop fødder bidrager til at holde røremaskinen stabil under brug, og det er især vigtigt, hvis du blander tung dej.
Bager?
Er du en kompromisløs bager, så er der to gode muligheder

Til dig der bager brød
Selv om mange røremaskiner kan gøre arbejdet, og gøre det godt, for den ivrige ’brød-bager’, så ville vi vælge den fremragende Ankarsrum assistent, hvis du ved, at du kommer til presse din køkkenmaskine maskine til det yderste.
Denne model er virkelig bygget til tung dej, og vil bestå sin test uden fejl eller overophedning. Designet gør det nemt for bagere at se dejen og tilføje ingredienser, når det er nødvendigt
Til dig der jævnligt vil bruge røremaskinen til alt muligt
Hvis du planlægger at bage en bred vifte af produkter, herunder masser af dej til brød, kan du overveje at vælge en røremaskine fra KitchenAid serien. Den kan løse de små job lige så godt som de store, og røre kagedej i høj kvalitet lige så godt som et parti pizza dej.
Det er samtidig en holdbar maskine, der kan bruges til mange forskellige andre opgaver, på grund af det store udvalg i tilbehør.
Uanset hvilken af disse to køkkenmaskiner du vælger, så køber du en kraftfuld røremaskine, der kan håndtere at blive brugt meget, selv til flere store partier brød dej om ugen!
5 ting du skal overveje, før du køber en køkkenmaskine
For at du er sikker på, at du investerer i den køkkenmaskine, der passer bedst til dit behov, så er der nogle ting, som du skal overveje under købsprocessen.
Hvad har du behov for?
Tænk over hvad du skal bruge en røremaskine til. Både med hensyn til hvilke produkter du vil fremstille, men også mængden af den mad, du typisk har brug for.
Hvis du for eksempel fremstiller spiselige gaver til alle dine venner og familie, bør du gå efter en køkkenmaskine, der kan håndtere en masse dej på en gang. Med det rigtige tilbehør, kan du også lave pasta, ravioli, kødboller, smør og alle mulige andre opskrifter, der tidligere var alt for komplicerede.
Derfor skal du både tænke over, hvad du jævnligt vil bruge den til, hvad du godt kunne tænke dig, at prøve at lave, og tænk også over hvor store mængder, du ønsker at arbejde med. Det vil hjælpe dig med at få en klar idé om, hvilken type røremaskine du skal kigge efter, hvilken størrelse du skal vælge, og hvilket tilbehør der er vigtigt.
Tilbehør
De ting, som du kan bruge en køkkenmaskine til, vokser, alt efter hvor meget udstyr du har til den. De fleste røremaskiner leveres med tre slags tilbehør, som også er dem, der oftest bliver brugt til bagning.
- Dejkrog: Normalt i en c-form eller en spiral. Den bruges til det, der kræver æltning. For eksempel brød og pizza dej.
- Piskeris: Til at piske for eksempel flødeskum, frosting og marengs.
- Fladt piskeris: Nok det som de fleste foretrækker at anvende til kage og cookie dej og kartoffelmos
En stænkskærm er også tilbehør til mange køkkenmaskiner. Den gør det lettere at tilføje nye ingredienser samtidig med du blander, uden at det bliver noget rod.
Til de mere ambitiøse kokke findes der en bred vifte af ekstra tilbehør: Til pasta, og ravioli, redskaber der skærer og snitter, juicer, ismaskine, pølse fylder, kødhakker, kornmølle og en del mere. Hvis du er interesseret i disse ting, skal du sikre dig, at den køkkenmaskine du vælger, har mulighed for tilkøb af udstyr.
Hastighedsindstillinger
Forskellige typer af fødevarer vil kræve forskellige hastigheder, når de blandes. De fleste køkkenmaskiner har flere hastigheder, normalt fra 3 til 12 forskellige indstillinger.
Den klassiske er en “Langsom start” indstilling, der gør det nemt at tilføje ingredienser til blandingen som for eksempel mel, uden at det hele ender på vægge og køkkenbord.
De fleste modeller indeholder også en indstilling til for eksempel marengs. Hvis du er ambitiøs, og ønsker at bage med absolut præcision, så kan det betale sig at vælge en model med flere hastighedsindstillinger.
Du kan læse mere om hastighedsindstillinger under ’Hvor er der forskel på billige og dyre røremaskiner’
Støjniveau
Køkkenmaskiner larmer! Man kan ikke komme uden om, alle elektriske modeller vil lave noget støj, men nogle modeller er værre end andre. Hvis du er særligt følsom over for støjende apparater, så kig efter modeller der er mere støjsvage end standarden.
Nem rengøring
Når du bruger en køkkenmaskine, ender du med flere forskellige løsdele, som skal gøres rene. Nogle dele kan komme i opvaskemaskinen, men andre skal vaskes i hånden efter hver brug. Afhængig af hvilken røremaskine du køber, skal du muligvis også vaske din blandeskål i hånden.
Du vil sikkert gerne lige tørre resten af maskinen af med en våd klud, for at holde den ren efter hvert brug. Derfor er det vigtigt, at det er let at komme til de forskellige områder på røremaskinen.
Du bør forvente et lignende niveau af vedligeholdelse for de fleste køkkenmaskiner, men nogle modeller kan være lidt vanskeligere end andre at gøre rene, ligesom det er forskelligt, hvordan løsdelene tåler at blive behandlet.

Konklusion på test af køkkenmaskiner
Det kan være utroligt vanskeligt at stå over for beslutningen om at købe en røremaskine, for slet ikke at tale om at vælge hvilken model, du skal købe.
En køkkenmaskine er et stort køb, ikke kun økonomisk, men også når du overvejer de mange valgmuligheder, som du har.
Vi håber, at denne artikel har givet dig en vis retning i dit køb, uanset om du skal bage et parti cookies to gange om måneden, eller du regelmæssigt producerer pizzaer og brød i dit køkken.
Hvilken model du skal vælge, kommer som sagt både an på, om du kun skal bruge din røremaskine ind i mellem til en kage eller et brød, eller om du er fanatisk bager, der vil virkelig vil teste, hvad din nye køkkenmaskine kan klare
Det generelle indtryk som vi fik af at læse anmeldelser på internettet af forskellige modeller, det er, at når det kommer til køkkenmaskiner, så gælder det velkendte ordsprog: “Du får hvad du betaler for”.
Hvis dine behov er enkle, og økonomi trumfer kraft og holdbarhed, så vil en billig røremaskine sandsynligvis være det bedste valg for dig. .
Men hvis du planlægger at arbejde med opskrifter, der involverer tungere dejblanding, eller hvis du ønsker at være ambitiøs, med det du bruger din køkkenmaskine til, så kan en investering i en maskine af høj kvalitet bedst betale sig.
Spørg dine venner
Et sidste tip. Spørg dine venner om deres egen røremaskine, inden du træffer en beslutning. Mange har meget stærke meninger om deres køkkenredskaber, så du kan ofte få værdifuld information ved at forhøre dig i omgangskredsen.
De fleste vil sikker være glade for at hjælpe, og du kan for eksempel arrangere en bageaften med en eller flere venner, hvor du kan lære om deres erfaringer. Du vil på den måde både få gode anbefalinger, og samtidig kan du undgå at gentage andres fejlkøb.